Adana yemekleri diye bir yemek kitabı geçti elime. Değişik yemekler
yapmaya meraklı olduğum için bunu da saklamışım. İçinde hem isimleri ilginç
olan hem de yapımı ilginç olan bir sürü yemek var. Şu an da ramazanda olduğumuz
için ben en basitinden çorbadan başladım. Dışarıda yediklerim hoşuma gitmediği
için ezogelin çorbasını evde deneyeyim dedim ve bu kitaptaki tarifi uygulayarak
ezogelin çorbası yaptım. İnanılmaz lezzetli oldu. O kitapta yazan diğer
yemeklerin de isimleri şöyle:
Ispanaklı dövme çorbası
Acısız Adana kebap
Tahinli lahana dolması
Nohutlu kök ıspanak
Nohutlu patlıcan dolması
Tepsi kebabı- sini kebabı
Taratorlu kıvırcık salata- teretür
Kısır bamya
Bartavit- vartabi
Patlıcanlı zarf böreği
Ispanaklı tahinli börek
Arap kadayıfı
Karakuş tatlısı
Banduma
Acısız Adana kebabı evde yapmak isteyenler olursa diye
tarifini de yazayım buraya:
Malzeme listesi:
1,5 kg kuzu but eti(orta yağlı koyun kıymada olabilir)
100-150 gr kuyruk yağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Garnitür için:
4 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 tatlı kaşığı sumak, tuz
1 demet ince kıyılmış maydanoz
2 adet limonun suyu
Yapılışı:
Kebap yapmak için kuzunun hemen hemen her yerini
kullanabilirsiniz. Kemiksiz but etini kullanmanızı öneririm. Ama bilmelisiniz
ki kebap etine mutlaka kuyruk yağı katılır. İsterseniz kuyruk yağını hiç
katmayabilirsiniz ama o zaman kuzu but eti kullanmalı ve kasabınızda çektirip
kıyma haline getirtmelisiniz.
Kasapta 2-3 kez çektirip macun kıvamına getirdiğiniz
kıymayı, biber salçası, pul biber ve tuzu derin bir kapta yoğurun. Hazırladığınız
harcı yuvarlayıp tezgahın üzerine 15-20 kez vurun. Elinizi arada suyu batırarak
köfte harcından portakaldan küçük parçalar koparın. Enli yani yassı şişi sol
elinizle tutup kıymayı sağ elinizle yassılaştırarak şişe geçirin. Köfte harcının
tamamını şişlere geçirip kömür ateşinde her tarafları kızarıncaya kadar
çevirerek pişirin. Son olarak, garnitürü hazırlamak için; soğanları yarım
şeklinde doğrayın. Üzerine pul biber, tuz, sumak, ince kıyılmış maydanoz ve
limon suyunu ekleyip köfte gibi yoğurarak ovun. Domates ve yeşil biberi de
ızgarada pişirdikten sonra Adana kebabı; soğan salatası, ızgara domates ve
biberle birlikte servise sunun.
Not: eti tezgaha vurup yoğurduktan sonra en az 1 gece
buzdolabında bekletmenizi öneririm. Dinlenen et çok daha lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun…
Farklı Adana yemekleri tarifleri için buraya bir de link koyuyorum:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder